![]() |
Tweet |
Türkiye’de milyonlarca emekliyi derinden sarsan yeni bir uygulama daha gündeme geldi. Emekliler, maaşlarından kesilen ilaç katkı payına rağmen eczanelerde ilave ücret ödemek zorunda kalınca adeta ikinci bir şok yaşadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eşdeğer ilaç uygulaması kapsamında, aynı etken maddeye sahip ilaçlar arasında en ucuz olanın fiyatını baz alıyor. SGK, bu en ucuz ilacın bedelinin %5 fazlasına kadar olan kısmını karşılıyor. Ancak, reçetede yazılan ilacın fiyatı bu sınırı aşıyorsa, aradaki fark hastadan tahsil ediliyor. Bu uygulama, özellikle belirli markalara alışkın olan veya belirli ilaçları kullanmak zorunda olan emekliler için ek bir mali yük oluşturuyor. “Zaten maaşımızdan kesiliyor” diyerek tepkilerini dile getiren emekliler, hem maaşlarındaki kesintilerle hem de eczanede karşılarına çıkan ek ödemelerle beli iyice büküldü. Eczaneler de, devletin karşılamadığı ilaç fiyat farkını, emeklilerin maaşından yapılan ilaç kesintisine ek olarak mevzuat gereği talep ediyor. Emekliler ise maaşlarından kesilen ilaç parasına ek olarak bir ödeme yapmak istemiyor. Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, emeklilerin eczanelerde karşılaştığı bu durumu mevzuatın zorunlu kıldığını belirtirken, Birleşik Emekliler Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Kancı da emeklilerin yaşadığı sıkıntıya sert bir dille tepki gösterdi.
EMEKLİ YİNE MAĞDUR OLDU
Emekliler, maaşlarından her ay düzenli olarak yapılan ilaç katkı payı kesintisinin, tüm ilaç bedellerini karşıladığını düşünüyordu. Ancak gerçekler eczaneye gidince ortaya çıktı. SGK’nın yalnızca belirli bir fiyat bandında ilaç bedelini karşıladığı, bu bandın üzerindeki fiyat farkının ise doğrudan vatandaşa yansıtıldığı öğrenildi. Eczanelerde karşılaştıkları ilave ücret talebi karşısında şaşkınlık yaşayan emekliler, “Zaten her ay maaşımızdan kesinti yapılıyor, bir de eczaneye para mı vereceğiz?” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.
“FİYAT FARKINI ALMAMAK SUÇ”
Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, emeklilerin karşılaştığı bu durumu mevzuatın zorunlu kıldığını belirtti. Erçin, “SGK, reçeteye yazılan en ucuz ilacın yüzde 5 fazlasını karşılıyor. Eğer ilacın fiyatı bu sınırı aşarsa aradaki farkı vatandaş ödemek zorunda kalıyor. Eczacılar olarak bizler de devlet sistemine bağlı çalışıyoruz. Sisteme girdiğimizde hangi ilaç için ne kadar ücret alınması gerektiği açıkça belirtiliyor. Bu farkı vatandaştan almamak ise suç sayılıyor” diye konuştu. Başkan Erçin, ilaç fiyatlarının euro kuru ve piyasa değişikliklerine bağlı olarak sık sık değiştiğini, bu yüzden zaman zaman beklenmedik fiyat farklarının ortaya çıktığının altını çizdi.
"İKİNCİ SINIF VATANDAŞ DEĞİLİZ"
Birleşik Emekliler Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Hilmi Kancı da emeklilerin yaşadığı sıkıntıya sert tepki gösterdi. Kancı, “Emekliler bu ülkede değersizleştiriliyor. Aldıkları maaş zaten açlık sınırının altında kalıyor. Şimdi bir de ilaç alırken devlet tarafından ek ödeme yapmaları isteniyor. Ülkemizde zaten emeklilere düşük maaş verilerek ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor. Eczanelerde istenen ek ilaç ödemesi de emekliler için ek bir mali yük oluşturuyor. Emekliler artık geçinemiyor.” sözlerine yer verdi.
SİSTEM EMEKLİNİN BELİNİ BÜKTÜ
Emeklilerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kancı, "Sağlık harcamalarının giderek artması ve sosyal güvenlik sisteminde emeklilere yönelik desteklerin yetersiz kalması nedeniyle emekliler sağlık sistemimizden yeterince yararlanamıyor ve mağdur ediliyor. Özellikle kronik hastalıklara sahip ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olan emekliler, hem maaş kesintileri hem de ceplerinden çıkan ekstra paralarla ay sonunu getirmekte büyük zorluk çekiyor." ifadelerine yer verdi.
EMEKLİYE ÇİFTE İLAÇ KESİNTİSİ
Emeklilere uygulanan maaş kesintilerinin ilaç masraflarını tamamen kapsayacak şekilde düzenlenmesini ve ek ücret uygulamasının kaldırılmasını talep ettiklerini ifade eden Kancı, Emeklilerin kullandığı ilaçların maaşlarından kesilmesine ek olarak, SGK’nın karşılamadığı meblağlar eczanelerde emeklilerden ayrıca talep ediliyor. İlaç ücretinin sadece maaşından kesileceğini düşünen emekliler, maaştan kesilen ilaç ücretine ilaveten eczanelerde de para ödemenin şokunu yaşıyor. Sağlık sistemindeki bu çifte kesinti uygulaması sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşmıyor" diyerek, acil reform çağrısında bulundu.