Bugun...
SON DAKİKA

Hizmet sektörünün kahramanları

 Tarih: 19-06-2024 11:43:00  -   Güncelleme: 20-06-2024 11:52:00
İlayda ZEYBEK

Daha yeni Kurban Bayramı tatilinden çıktık. Çoğumuz için bayram aileyle bir araya gelme dostlarla buluşma ve dinlenme anlamına gelir. Tabii hizmet sektöründe çalışanlar için bu bayramlar tam bir maraton. Geçtiğimiz bayramda yaşadıklarımı düşündükçe, bu konuda bir şeyler yazmam gerektiğini fark ettim.

 

Bayram tatillerinde neredeyse her yer dolup taşıyor. Restoranlar, oteller, kafeler, havaalanları, otobüs terminalleri... Her yer yoğun, herkes bir yerlere yetişmeye çalışıyor. Bir de bu yoğunluğun ortasında çalışanları düşünün. Onlar için bayram tatili demek daha uzun saatler, daha fazla müşteri ve daha çok stres demek.

 

Geçen bayramda bir otelde kaldım. Resepsiyondaki görevli, gözlerinden yorgunluğu belli olan genç bir kadındı. Gece geç saatte check-in yaptığımda bile güler yüzlü ve nazikti. “Bayramınız kutlu olsun” dediğimde “Teşekkür ederim, sizin de” diye yanıtladı ama yüzündeki ifade ailesiyle birlikte olmayı ne kadar çok istediğini anlatıyordu. O an bayramın onun için ne anlama geldiğini düşündüm. Bizler için sevdiklerimizle geçirilen özel anlar onun için kaçırılan bir fırsattı. Bu sadece bir örnek. Kafelerde çalışan garsonlar, otobüslerde yolculuk eden şoförler, uçaklarda bize hizmet eden hostesler... Hepsi bayramda daha yoğun çalışıyor daha az dinleniyor. Onların da bir ailesi ve sevdikleri var ama bayram tatillerinde genellikle onlardan uzak kalıyorlar. Peki bu adil mi? Hizmet sektörü çalışanlarının bayramlarda izin kullanması çoğu zaman mümkün olmuyor. Belki de bu durum değişebilir. İşverenlerin çalışanlarına daha esnek ve adil bir izin politikası sunması şart. Belki de bayram dönemlerinde dönüşümlü olarak izin kullanmaları sağlanabilir. Bu sayede hem çalışanlar dinlenebilir hem de hizmet kalitesi düşmez.

 

Geçtiğimiz bayram tatilinde bir kafede otururken garson genç adamla sohbet etme fırsatım oldu. Bayram tatillerinin onun için ne kadar zor geçtiğini anlattı. "Herkes ailesiyle vakit geçirirken, biz burada koşturuyoruz" dedi. Bu sözler hizmet sektörü çalışanlarının hislerini özetliyordu. Onların da bir nefes almaya sevdikleriyle vakit geçirmeye hakkı var. Bu durumu değiştirmek, onların da bayramlardan en az diğerleri kadar yararlanabilmelerini sağlamak, toplumsal adalet ve iş hayatı dengesi açısından büyük önem taşıyor. Bayramların herkes için bayram gibi geçmesi dileğiyle...

 


İlayda ZEYBEK

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI