Bugun...
SON DAKİKA

Kuraklık çiçek açtırmıyor

Kuraklık Antalya’da çiçekçiliği vurdu. Seralar boş kaldı, üretici zor günler yaşıyor. ATB Meclis Üyesi Tuncay Özden, "Çiçek sektöründe üretimde dengesizlik var. Gül fiyatları daha da artacak" dedi.
facebook-paylas
 Tarih: 08-05-2025 14:50:54

Kuraklık çiçek açtırmıyor

Antalya’da etkisini giderek artıran kuraklık, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan çiçekçilik sektörünü olumsuz etkiledi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Tuncay Özden, "Çiçek sektöründe üretimde dengesizlik var. Geçen yıl da üretimde ciddi sıkıntılar vardı. Gül fiyatları daha da artacak." diye konuştu. Tarımda, yıllar önceki sorunların aynı şekilde devam ettiğini dile getiren ATB Meclis Üyesi Tuncay Özden, “5 yıl önceki sorunlar neyse bugün de aynı. Bir arpa boyu yol gidilememiş. Sorunlar hep aynı.” ifadelerini kullandı.

 


ÜRETİMDE CİDDİ KAYIPLAR VAR

 

Özellikle Serik, Aksu ve Kepez ilçelerinde faaliyet gösteren çiçek üreticileri, su kaynaklarının hızla tükenmesi nedeniyle üretimde ciddi kayıplar yaşandığını dile getiriyor. Yıllardır saksı çiçekleri ve kesme çiçek üretimiyle bilinen Antalya’daki seralarda bu yıl bahar aylarında beklenen canlılık görülmedi. Yağışların yetersiz kalması ve yeraltı su seviyelerinin düşmesiyle birlikte birçok üretici, sulama yapacak kaynak bulmakta zorlanıyor. Bu da bitki gelişimini olumsuz etkileyerek hem kaliteyi hem de verimi düşürüyor.

 


ÇİÇEKÇİLİK OLUMSUZ ETKİLENDİ

 

Türkiye genelinde etkisini artıran kuraklık, tarımın birçok alanında olduğu gibi çiçekçilik sektörünü de olumsuz etkiledi. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde faaliyet gösteren üreticiler, su kaynaklarının azalması nedeniyle ciddi üretim kayıpları yaşadıklarını dile getiriyor. Saksı bitkilerinden kesme çiçeklere kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren çiçekçiler, mevsim normallerinin çok altında kalan yağışlar ve artan sıcaklıklar nedeniyle ürün kalitesinde düşüş yaşandığını belirtiyor. Üreticiler, sulama maliyetlerinin yükselmesi ve suya erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle birçok seranın ya kapandığını ya da üretimini sınırlandırmak zorunda kaldığını ifade ediyor.

 


BİTKİLER GELİŞMEDEN KURUYOR


Antalya’da 15 yıldır seracılıkla uğraşan çiçek üreticisi Hüseyin Yılmaz, “Normalde bu mevsimde seralarımız renk cümbüşü olurdu. Şimdi ise birçok bitki gelişemeden kuruyor. Kuyulardan su çekmek artık hem zor hem pahalı. Böyle giderse çiçekçilikten vazgeçmek zorunda kalacağız” dedi. Uzmanlar ise iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını ve tarımsal üretimin daha da zorlaşacağını belirtiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da konuyla ilgili yeni destek programları ve su yönetimi politikaları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

 


ÇİÇEK FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI


Çiçekçilik sektöründe yaşanan bu kriz, Anneler Günü ve yaz aylarındaki düğün sezonu öncesi fiyatlara da yansımaya başladı. Toptancı çiçek fiyatlarında yüzde 30’a varan artış gözlemlenirken, perakende satışlarda bu artışın daha da fazlalaşması bekleniyor. Pek çok çiçekçi, sürdürülebilir üretim için devlet desteği talep ediyor. Aksi takdirde, hem yerli üretimin azalacağı hem de ithalatın artacağı uyarısı yapılıyor. Bu yıl çiçek almak isteyen vatandaşları daha yüksek fiyatlar ve daha sınırlı ürün çeşitliliği bekliyor. Kuraklık, sadece doğayı değil, renkli çiçek tezgâhlarını da solgun bırakıyor.

  Editör: GÖZDE DOLAYMAN

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABERLER Haberleri
  ANKET Tüm Anketler
Sizce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını hangi parti adayı alır?
Bu anket'e Üye Girişi yaparak oy kullanabilirsiniz.
GAZETEMİZ
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI